Cany-Barville

 

Cany-Barville is een gemeente in het Franse departement Seine-Maritime (regio Hoog-Normandië) en telt 3364 inwoners (1999).
De plaats maakt deel uit van het arrondissement Dieppe.

Heel wat inwoners van Moorslede vluchtten tijdens WOI naar Normandië, meer bepaald naar het plaatsje Cany-Barville.
Zij vluchtten naar Cany-Barville omdat er reeds handel (vooral vlashandel) gedreven werd met mensen uit deze gemeente, er ook veel seizoensarbeiders van Moorslede gingen werken in Cany in de bietenteelt en omdat de kasteelheer van Dadizele (die vele gronden bezat in Moorslede) ook kasteelheer was in Cany.

Een aantal Moorsleedse families hebben er een nieuw onderkomen gevonden en zijn nooit teruggekeerd naar Moorslede.

Uit dank voor de gastvrijheid van weleer en om de contacten met de gevluchte families terug op te nemen, inviteerde de gemeente Moorslede de bestuursleden van het dorp. Op zondag 30 november 2008 ging het college van Cany-Barville op deze uitnodiging in en kwam op bezoek.

Dit bezoek bleef nazinderen en begin juli 2009 werd binnen de cultuurraad een aparte werkgroep opgericht om de verbroedering tussen Moorslede en de Franse gemeente te versterken en het bezoek van een Moorsleedse delegatie aan de gemeente te organiseren.

Zondag 25 april 2010 was het zover en is ons gemeentebestuur van Moorslede met veel enthousiasme ingegaan op de uitnodiging vanuit Cany-Barville. Vergezeld door enkele bestuursleden van de Heemkundige Kring van Moorslede trok het gemeentebestuur naar Cany-Barville die voor de gelegenheid een bijeenkomst had belegd met de afstammelingen van de Moorsleedse families die in Cany-Barville een onderkomen hebben gevonden.

Anneleen Lybeer maakte tijdens het bezoek aan Cany-Barville op 25 april 2010 prachtige foto's die wij voor jou op een rijtje hebben gezet. Bekijk hier de fotoreportage.

Is jouw nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je meer te weten komen over Cany-Barville, bekijk dan hun promotiefilm. Voor de website van Cany-Barville kan je op hun gemeentelijke website terecht.