Composteren

Composteren heeft enkel maar voordelen! Door natuurlijk afbreekbaar afval te laten teren, maak je goedkope meststof en beperk je je impact op de afvalberg. 

Waarom composteren?

Composteren is natuurlijk afbreekbaar afval (bv. groenten, fruit, gras ...) recycleren. Zelf compost maken kent niets anders dan voordelen:

  • het bespaart je ruimte in de huisvuilzak;
  • het verbetert de vruchtbare bodem van je tuin;
  • met composteren heb je zeer goedkope meststof;
  • het kost je niet veel moeite!

Hoe succesvol composteren?

Het is belangrijk om in je composthoop de een goed evenwicht te zoeken. De beestjes die er leven en je afval verwerken, hebben behoefte aan voedsel, vocht en zuurstof. Met die behoeftes moet je als composteerder voortdurend rekening houden. Dat bereik je door voortdurend een evenwichtig te zoeken tussen groene (bv. keukenresten, gras ...) en bruine materialen (bv. dorre bladeren, takken ...). De stugge bruine materialen geven extra zuurstof aan je composthoop. De groene zorgen voor meer vocht en voedsel.


Warm lopen van compost

Groene en bruine materialen voeg je afwisselend aan de compost toe. Bruin materiaal kan je bijvoorbeeld stockeren voor een periode waarin je heel wat groenresten hebt. Het blijft bovendien belangrijk om regelmatig om te woelen en te beluchten. Onder die omstandigheden doen de beestjes die leven in het afval hun werk. Door al die activiteit kan de temperatuur stijgen. Soms gaat het maar over een paar graden, maar in een heel 'actieve' composthoop kan de temperatuur oplopen tot 50 of 60° C.

Info of bestellen

Heb je nog vragen? De nodige info kan je nalezen op de website van Mirom.