Coronacertificaat

Wie deze zomer op vakantie wil in de Europese Unie kan een coronacertificaat aanvragen. 

Wat is het coronacertificaat?

Het zogenoemde "EU Digital COVID Certificate" moet reizen binnen de Europese Unie (en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein) gemakkelijker maken. Het is nu beschikbaar via een QR-code op je smartphone, of via een document op papier dat je telefonisch kunt aanvragen.

Het is voor alle duidelijkheid niet omdat je het nu al kunt aanvragen, dat je nu ook zonder meer kunt reizen naar een ander EU-land. Let op: sinds de brexit behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU.

Het coronacertificaat of Covid Safe Ticket is sinds 1 november ook verplicht wanneer je op restaurant of café gaat en kan gevraagd worden bij evenementen.

Wie kan zo'n coronacertificaat krijgen?

Om een certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie.
  • Je beschikt over een negatieve PCR-test. De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Doordat de laboratoria tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, zal in de praktijk je testcertificaat 24 tot 48 uur geldig zijn.
  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test. Let wel: geen positieve test, geen herstelcertificaat.

Eigenlijk gaat het dus om 3 verschillende soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat of een herstelcertificaat. Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Ga je op reis, check dan voor alle veiligheid voor je vertrekt de ReOpen EU-website, want de regels kunnen verschillen per land én regio.

Welke gegevens staan er op dat certificaat?

Op het certificaat staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke QR-code. Er worden om privacyredenen geen andere gezondheidsgegevens gedeeld. De bezochte landen mogen die gegevens niet bewaren.

Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits). 

Waar kan ik zo’n coronacertificaat krijgen?

Vanaf vandaag is het coronacertificaat opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Hoe je de app downloadt en gebruikt, zie je hier. Ook via MijnGezondheid.be en MijnBurgerprofiel.be kan je het certificaat aanvragen. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je  078 78 78 50. Hou wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van de certificaten.

Het nummer is 24 uur per dag bereikbaar voor het aanvragen van certificaten, maar enkel op weekdagen tussen 9 en 19 uur voor andere vragen. 

Je kunt verschillende certificaten hebben. Bijvoorbeeld: een voor je eerste prik en een voor een vroegere positieve test. De certificaten worden ook niet vanzelf aangevuld. Stel bijvoorbeeld dat je jouw eerste prik al kreeg, dan kun je daarvoor al je certificaat opvragen. Krijg je voor je vertrek op vakantie ook je tweede prik? Dan moet je na die tweede prik ook dat tweede certificaat nog opvragen.

Wat met kinderen en reizen?

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen. Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar wel. Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan die jongere reizigers. Check daarom voor je vertrekt de ReOpen EU-website, regels kunnen verschillen per land én regio.

Als ouder kan je via mijngezondheid.be minderjarige kinderen via hun kids-ID (voor kinderen jonger dan 12) of e-ID (voor kinderen ouder dan 12) koppelen aan je digitale sleutel (itsme bijvoorbeeld). Daarna zal je de test- of herstelcertificaten kunnen opvragen en bijvoorbeeld kunnen bewaren op je smartphone. Meerderjarige kinderen moeten hun certificaten zelf opvragen met hun e-ID.

Hoeveel kost zo’n coronacertificaat?

Het coronacertificaat is gratis. Al kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het afnemen van een PCR-test. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar, en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test maximaal 2keer terugbetaald tijdens de maanden juli, augustus en september (met een maximum van 55 euro per test).

Vanaf wanneer en waar kan ik het coronacertificaat gebruiken?

Vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie het coronacertificaat gebruiken. Bij ons is het certificaat nu al beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat alle landen het daarom nu al kunnen lezen of zullen aanvaarden. De regels kunnen ook per land nog afwijken na 1 juli.

Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu kan je nakijken welke regels er gelden voor de bestemming die jij gekozen hebt.

Ben je van plan meerdere landen te bezoeken of te doorkruisen op doorreis, ga dan voor alle zekerheid de regels na per land. De regels kunnen ook anders zijn per regio binnen een land.

Zoals gezegd heb je vanaf 1 november ook je coronacertificaat nodig als je op restaurant of café wil gaan en kan het je gevraagd worden bij evenementen.

Wat als je buiten Europa wil reizen?

Het Europese coronacertificaat geldt enkel binnen de Europese Unie (en Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein). Daarbuiten kan je het dus niet gebruiken. De kans is groot dat er op je gekozen bestemming buiten Europa wel voorwaarden en regels gelden voor reizigers. Die kan je raadplegen op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Wat bij terugkeer na de vakantie?

Voor 1 juli:

Momenteel wordt reizen nog afgeraden, dus wie voor 1 juli op vakantie vertrekt (en langer dan 48 uur in het buitenland verbleef), moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België.

Als je daarna een sms krijgt, moet je je laten testen en in quarantaine gaan. Krijg je geen sms dan is dat niet nodig. Concreet is 10 dagen quarantaine en een test op dag 1 en 7 nodig als je uit een rode zone terugkeert (en soms ook voor andere zones, afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt).

Vanaf 1 juli:

Ook na 1 juli blijft het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) verplicht. Je moet dat invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België.

Wie terugkeert uit een groene of oranje zone moet niet in quarantaine en zich niet laten testen. Hou er wel rekening mee dat zones tijdens je vakantie kunnen veranderen van kleurencode.

Wie terugkeert uit een rode zone moet niet in quarantaine als je een coronacertificaat kunt voorleggen. Let wel: ben je niet minstens twee weken volledig gevaccineerd of kun je geen herstelcertificaat voorleggen, dan moet je wel een nieuwe negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud hebben. Kinderen tot 12 jaar zijn bij terugkeer vrijgesteld van een PCR-test.

Daarnaast zijn er nog zogenoemde zones met heel hoog risico, ("variants of concern"). Dat gaat om zones met een heel hoog risico, bijvoorbeeld een grote uitbraak van een nieuwe variant. Wie uit zo’n zone terugkeert moet verplicht 10 dagen in quarantaine met een test op dag 1 en 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd.

Welke regio's welke kleur hebben en welk risico inhouden, staat op de website van Buitenlandse Zaken.

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen vind je hier.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het afdrukken van je codes? Of bij het installeren van de CovidSafeBE-app? Neem dan contact op met de Bibliotheek! Onze medewerkers helpen je graag verder na afspraak (051 77 10 57 of bibliotheek@moorslede.be)!

Bron: VRT Nieuws en Laatjevaccineren.be


Contactinformatie