Exitstrategie: fase 2

14
mei
2020

Gisteren kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Hierin werden de maatregelen die ingaan vanaf aanstaande maandag 18 mei 2020, verduidelijkt.

De algemene principes blijven de norm:

  • Was vaak de handen met water en zeep
  • Hou 1,5 meter afstand
  • Blijf thuis bij symptomen
  • Draag een mondmasker op openbare plaatsen. Op het openbaar vervoer en luchthavens is het sowieso verplicht. Ook leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar moeten een mondmasker dragen.
  • Telewerk blijft aanbevolen

Economie

  • Contactberoepen mogen opstarten. Dit betekent dat kappers, schoonheidsspecialisten en contactberoepen in de medische en paramedische zorg (kinesisten, tandartsen, gespecialiseerde voetverzorgers …) opnieuw mogen opstarten. Er moet op afspraak gewerkt worden en mondmaskers zijn verplicht voor werknemers en indien mogelijk ook voor klanten.
  • Wellnesscentra, sauna’s, fitnesscentra, zwembaden, casino’s… blijven voorlopig dicht.
  • De reguliere markten (wekelijks, tweewekelijks of maandelijks) mogen hernemen, met een maximum van 50 kramen. Er moet een circulatieplan opgemaakt worden, zodat bezoekers niet met elkaar in contact komen.

Erediensten
Gewone erediensten blijven verboden. Op begrafenissen en huwelijken mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn, met inachtneming van de social distancing maatregelen. Recepties na huwelijken kunnen voorlopig niet.

Voor Moorslede geldt dat bij een huwelijk in het gemeentehuis slechts 20 personen aanwezig kunnen zijn. Dit is de maximale capaciteit van de raadzaal, rekening houdend met de 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen.

Evenementen
Alle evenementen van sportieve, culturele, toeristische en recreatieve aard blijven zeker nog tot 30 juni verboden. Massa-evenementen kunnen niet tot en met 31 augustus en sportwedstrijden blijven verboden tot en met 31 juli.

Cultuur en Toerisme
Musea en culturele bezienswaardigheden mogen opnieuw open, als tickets online of telefonisch gekocht kunnen worden. Ook dierenparken openen weer. Daguitstappen in groep blijven verboden.

Sport
Erkende sportclubs mogen opnieuw trainingen organiseren voor maximaal 20 personen in open lucht, in aanwezigheid van een coach en met inachtneming van de social distancing maatregelen.

Gemeentelijke dienstverlening in Moorslede
Alle diensten van het lokaal bestuur zijn open op afspraak.
Voor de bib geldt dat de afhaalbib nog steeds doorgaat. Vanaf 18 mei kan je echter ook materialen zelf uitkiezen in de bib via Bib op afspraak. Ook in het infokantoor voor Toerisme kan je op afspraak terecht voor toeristische producten.


Contactinformatie