Motie fusies

1
feb
2023

Manifest van het burgemeestersfront over de toekomst van de gemeenten in Vlaanderen

 

Wij als burgemeesters van meerdere Vlaamse gemeenten hebben dit burgemeestersfront opgericht omdat we uitermate begaan zijn met de toekomst van onze gemeenten.

Dit manifest is daarom een eerste actie van ons burgemeestersfront, waarbij we alle Vlaamse partijen oproepen om nu eindelijk eens duidelijke antwoorden te geven over de toekomst van onze gemeenten.

De Vlaamse regelgeving maakt vandaag al gemeentefusies mogelijk en gemeenten kunnen indien ze dat wensen hiervoor vrijwillig kiezen. Wij zijn dus absoluut niet tegen de mogelijkheid van vrijwillige fusies in de toekomst. Maar wij zijn het wel beu dat sommigen er vandaag een regelrecht fusiespook van gemaakt hebben. Het instrument van deze vrijwillige fusies wordt gewoon misbruikt door bepaalde pleidooien met het dreigement dat er anders verplichte fusies vanuit Vlaanderen zullen volgen.

Onze inwoners hebben daarom voor de Vlaamse verkiezingen en  gemeenteraadsverkiezingen in 2024 het absolute recht op een duidelijk standpunt van elke Vlaamse partij over gedwongen gemeentefusies en het omvormen van onze 300 Vlaamse gemeenten naar nog slechts 100 gemeenten.

Er zijn intussen al voldoende studies uit het buitenland dat het fuseren tot grotere gemeenten vooral de uitgaven deden stijgen zonder dat de dienstverlening er beter werd. Onze gemeenten zijn bovendien ook helemaal niet zo klein, want van alle EU-landen zijn er maar negen die gemiddeld grotere gemeenten hebben dan Vlaanderen.

Het huidig politiek discours van sommigen is vooral een gebrek aan respect voor alle gemeenten van klein tot groot die zich elke dag inzetten voor hun inwoners. En door bepaalde pleidooien over gemeentefusies wordt er enkel maar onzekerheid gecreëerd. Daarom willen we met ons burgemeestersfront eindelijk alle duidelijke partijstandpunten kennen met hun langetermijnvisie over de toekomst van onze Vlaamse gemeenten.


Contactinformatie