Recyclagepark dicht? Wat met snoei- en grasafval?

19
mrt
2020
Nu de recyclageparken de deuren sluiten, weten veel mensen niet wat ze moeten aanvangen met hun tuinafval. We lijsten wat tips voor jullie op!

Wat doe je met snoeiafval en grasmaaisel?

  • Minder grasmaaisel: maai jouw gras niet korter dan 4 cm en maai telkens hooguit 1/3 van de lengte af. Dit voorkomt mos en zorgt ervoor dat je gazon sterker wordt en dus beter bestand is tegen de droogte. Of volg het advies van Sam Gooris... en laat het gras maar groeien.
  • Je kan grasmaaisel mulchen en gebruiken als anti-onkruid laag tussen je struiken.
  • Je kan het ook verspreiden over je gazon als natuurlijke meststof.
  • Takken en snoeiafval kan je gebruiken om een natuurlijke takkenwal te maken. Hiermee ben je niet enkel je snoeiafval kwijt, je helpt de natuur en creëert meer biodiversiteit.
  • Misschien ben je toe aan een nieuwe grasmachine. Een mulchmaaier is dan een goede oplossing: deze versnippert de gemaaide grassprietjes en blaast deze opnieuw tussen de grasmat. Het bodemleven verteert het maaisel ter plaatse waardoor de bodemstructuur verbetert, het gras gezonder wordt en beter tegen droogte kan. Meer info grasbeheer in deze folder.
  • Gras kan je heel eenvoudig thuiscomposteren met een vat of bak, mits je er voldoende luchtig structuurmateriaal aan toevoegt zoals houtsnippers, takjes, droge bladeren, gedroogd siergras... Via deze link kan je een vat of bak kopen, die wij dan aan huis leveren.

Is dat alles niets voor jou, dan kan je ook je tuinafval aan huis laten ophalen. Met een rolcontainer van 180L of 240L komt MIROM Roeselare tuinafval aan huis ophalen. In die bak mag dan enkel grasmaaisel, kort snoeihout, onkruid, plantenresten en gedroogde bladeren. We komen de bak wekelijks of om de twee weken aan huis ophalen.Elke inschrijving die we tijdens de uitzonderlijke sluiting van de recyclageparken ontvangen, geniet nu van een eenmalige korting van 15 euro (inclusief BTW). We streven er bovendien naar om de tuinafvalbak één werkdag nadat het ondertekende contract bij ons is binnengekomen al aan huis te leveren. Opgelet: deze tijdelijke korting is enkel geldig voor niéuwe klanten en kan aangevraagd worden zolang de recyclageparken gesloten zijn.   
Let op: doe je hiervoor jouw aanvraag.

Tot slot nog een praktische tip: bewaar jouw gras zeker niet in plastic zakken of gesloten tonnen. Gras kan heel makkelijk samenklitten, waardoor er zo goed als geen zuurstofcirculatie meer is en dat leidt tot geurhinder.


Contactinformatie