Vaccinatiecentrum

Waar?

De inwoners van Moorslede worden ingeënt in Diksmuidsesteenweg 384, 8800 Roeselare (voorheen Crea Print)

De lokale besturen van de Zone Midwest (Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene) zijn voorstander van een vaccinatiecentrum zo dicht mogeljk bij de inwoners. Daarom worden er 3 vaccinatiecentra opgericht:

 • Izegem (Zaal ISO)
 • Tielt (Europahal)
 • Roeselare

Die sites zijn gekozen op basis van volgende criteria:

 • voldoende en ruime oppervlakte
 • vlotte bereikbaarheid met de wagen en openbaar vervoer
 • ruime parkeergelegenheid
   

Wanneer de aanvoer van voldoende vaccins verzekerd is, kan vaccinatiecentrum Schiervelde met 2 tot 6 vaccinatielijnen tot 1 680 burgers per dag vaccineren. Het centrum zal 8 tot 14 uren per dag open zijn en dit 7 op 7. Indien nodig, is er een opschaling naar bijkomende lijnen mogelijk.

 

Wanneer?

De evenementensector zal helpen bij de inrichting, coördinatie en bemanning van het centrum. Het vaccinatiecentrum zal in februari kunnen proefdraaien, zodat het helemaal operationeel is bij de start van vaccinatiefase 1b. In deze fase worden 65-plussers, risicopatiënte tussen 45 en 65 jaar en personen met essentieel beroep (volgens de richtlijnen van de hogere overheid) gevaccineerd. 

Vanuit de centra zal in een latere fase thuisvaccinatie ondersteund worden, onder de voorwaarde dat vaccins beschikbaar zijn die dit toelaten. Dit zal gebeuren in samenwerking met de reguliere actoren (bv. huisartsen).

Om de bereikbaarheid van de vaccinatiecentra te verhogen, worden in overleg met de sectoren (openbaar vervoer, mindermobielencentrales, taxibedrijven) oplossingen uitgewerkt voor wie minder mobiel is.

In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komt de rest van de bevolking aan de beurt. In totaal zullen er dus zo’n 100 000 burgers in het vaccinatiecentrum op site Schiervelde gevaccineerd kunnen worden.

 

Hoe verloopt de vaccinatie?

Je ontvangt een uitnodiging van de Vlaamse overheid  om je vrijwillig te vaccineren, met vermelding van het vaccinatiecentrum waar je je dient aan te bieden.

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen.  In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Dit betekent dat op hetzelfde moment verschillende personen ingeënt kunnen worden, op voldoende afstand van elkaar.

 

Hoe werkt het concreet?

 • Stap 1. Je komt binnen via het onthaal. Een onthaalmedewerker controleert je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie.
 • Stap 2. Een verpleegkundige geeft je info over het vaccin en jullie overlopen je medische voorgeschiedenis en
 • gezondheidstoestand.
 • Stap 3. Je gaat naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert.
 • Stap 4. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.

 

Opbouw vaccinatiecentrum

We geven jou graag een inkijk in de opbouw van het vaccinatiecentrum. Bekijk het filmpje hier!

 

3e prik

Per eerstelijnszone dient minstens 1 vaccinatiecentrum open te blijven om deze derde prik toe te dienen. Tot 15 oktober blijft het vaccinatiecentrum in de Expo Roeselare open dat al sinds februari actief is. De locatie in Expo Roeselare dient echter verlaten te worden omdat deze geboekt is voor allerhande evenementen zoals o.a. de jaarbeurs, vakantie- en sportkampen. Daarom wordt uitgeweken naar een nieuwe site, aan dezelfde Diksmuidsesteenweg, maar nu nummer 384 – voorheen Crea Print Group. Deze site combineert de goede bereikbaarheid van de Diksmuidsesteenweg, met voldoende parkeermogelijkheid en voldoende oppervlakte om 4 vaccinatielijnen te realiseren. Hiermee kunnen er tot 900 vaccins per dag worden geprikt. De bedoeling is om op de nieuwe locatie operationeel te zijn in de week van 23 oktober.  

Voor de derde prik word je, net zoals bij de eerste en tweede prik, uitgenodigd per brief of e-mail. De 85-plussers werden al uitgenodigd en worden sinds dit weekend gevaccineerd in het huidige vaccinatiecentrum. De uitnodiging voor 65-plussers voor deze derde prik valt binnenkort in de brievenbus.

 

Meer info

Alle laatste concrete info over het vaccinatiecentrum vind je op www.roeselare.be/vaccinatie

Contactinformatie