Strengere maatregelen in strijd tegen verspreiding coronavirus

Gisteren kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Gezien het virus in kracht toeneemt, worden de maatregelen verstrengd. Ook lokaal bestuur Moorslede neemt initiatieven om de verspreiding van het virus in te dijken.

Mondmaskers
De federale overheid had het dragen van mondmaskers al verplicht in volgende plaatsen:

Bij contactberoepen

Winkels

Bioscopen

Theater- en concertzalen

Musea

Bibliotheken

Auditoria

Gebedshuizen

Bankkantoren

Winkelstraten

Markten en rommelmarkten

Drukke plaatsen, of die nu publiek of privé zijn

In café’s of restaurants als je je verplaatst, bijvoorbeeld bij het binnenkomen en vertrekken en bij toiletbezoek

 

Lokaal bestuur Moorslede besliste eerder al dat het dragen van een mondmasker verplicht was in alle gemeentelijke gebouwen. Ook het diftar-recyclagepark valt hieronder.

Vanaf morgen, woensdag 29 juli 2020, zal het dragen van mondmaskers verplicht zijn op volgende plaatsen, tenzij je een medisch attest hebt dat aantoont dat je er geen kan dragen, of tenzij je zware fysieke arbeid uitoefent of aan het sporten bent (fietsen naar winkel of werk valt hieronder):

  • Op het openbaar domein, in het volledige gebied binnen de bebouwde kom van de deelgemeenten Moorslede, Slyps en Dadizele
  • Op alle parkings van supermarkten, tuincentra, rusthuizen, sportcentra, in alle wachtrijen van handelszaken en de parking van het Vierkavenbos
  • Op alle evenementen die georganiseerd worden op het grondgebied van gemeente Moorslede, zowel in openlucht als overdekt, zowel op openbaar als privaat domein

Op het hele openbaar domein en op alle publiek toegankelijke plaatsen binnen de gemeente is het verplicht een mondmasker op zak te hebben!

Mensen die geen mondmasker dragen waar het verplicht is, krijgen een boete.

Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf.

Deze maatregelen kaderen in het Politiebesluit van de burgemeester van 29 juli 2020 inzake lokale aanvullende maatregelen in functie van de bestrijding van de COVID-19 crisis. 

Gemeentelijke dienstverlening in Moorslede

  • In het gemeentehuis schakelt dienst Burgerzaken opnieuw over naar werken op afspraak.
  • Dorpsrestaurants (Sociaal Huis) blijven gesloten tot nader order
      Bib Moorslede en het infokantoor voor Toerisme in Dadizele werken verder zoals dat nu het geval was. In het infokantoor voor Toerisme kom je alleen binnen, niet met het hele gezin. Kom bij voorkeur ook alleen naar bib Moorslede.
  • Secretariaat Cultuur & Jeugd zullen van 18 tot en met 31 augustus ook op afspraak werken.
  • De speelpleinwerking gaat met vakantie van 30 juli tot en met 11 augustus en gaat daarna gewoon door. Hier vind je de laatste info terug!

Evenementen
Alle evenementen in Moorslede op openbaar domein en/of in openbare gebouwen worden geannuleerd tot en met 31 augustus 2020.

Federale maatregelen

Bubbel
Je kan per gezin 5 extra mensen zien. Een "gezin" is iedereen die onder hetzelfde dak woont.

Die 5 mensen moeten steeds dezelfde zijn tot eind augustus. Kinderen tot 12 jaar worden niet meegerekend. Met die mensen hoef je de afstand niet te bewaren en mag je dus nauwere contacten hebben.

Niet-begeleide bijeenkomsten zoals samenscholingen, uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden, recepties en banketten zijn beperkt tot maximaal 10 personen, kinderen jonger dan 12 er niet bijgerekend. Met die mensen moet je wel afstand bewaren.

In alle gevallen waar je de afstand niet kan bewaren, mag je dus maar die extra 5 mensen zien. Ook restaurantbezoek hoort daar dan bij.

Voor zomerkampen, speelpleinwerking en een begeleide activiteit zoals sport verandert niets en kan nog steeds tot 50 personen.

Individueel shoppen
Je winkelt alleen (één minderjarige of zorgbehoevende extra kan wel) en maximaal 30 minuten per winkel.

Contact Tracing
In horecazaken zal 1 iemand per tafel zijn of haar contactgegevens (naam en e-mailadres of telefoonnummer) moeten achterlaten.

Ook sportlessen- en wellnesscentra hebben registratieplicht en moeten dus contactgegevens opvragen.

Reizen
Iedereen die van reis terugkeert, of dat nu uit een risicogebied is of niet, zal vanaf 1 augustus 48 uur voor aankomst verplicht een online formulier moeten invullen, dat doorgemaild wordt naar Volksgezondheid. Voorlopig is dat formulier enkel beschikbaar in het Engels. Van zodra het in onze landstalen beschikbaar is, wordt dit ook op onze site gepubliceerd.

Controleer de website van Buitenlandse Zaken om na te gaan welke code jouw reisbestemming heeft.

Algemeen
Deze basisregels blijven van kracht

1. Hygiëneregels blijven van toepassing.

2. Activiteiten gaan liefst buiten door. Kan dit niet, dan moeten de ruimtes voldoende verlucht worden.

Wil je een activiteit of evenement organiseren? Alle up-to-date-info en het COVID-Risk model vind je hier!

3. Hou rekening met risicogroepen.

4. Hou altijd 1,5 meter afstand

Uitzonderingen:  - kinderen jonger dan 12 jaar onder elke
                         - mensen uit je eigen huishouden
                         - eigen bubbel

5. Hou je strikt aan de contactbubbel!

Situatie in Moorslede
De cijfers in onze gemeente zijn ondertussen gestabiliseerd. We hebben een goed contact met onze huisartsen die ons dagelijks alle cijfers bezorgen. We kennen momenteel geen nieuwe besmettingen. Om deze trend verder aan te houden is het belangrijk dat we allemaal samen de maatregelen blijven volgen. Zorg voor jezelf, maar ook voor jouw medemens!

Ambassadeurs
Jij schreef je in op Info8890, waarvoor dank! Wij geven jou graag telkens de laatste updates mee, maar zouden jou ook willen om als ambassadeur op te treden. Merk je dat iemand niet op de hoogte is van de maatregelen, geef ze hen dan mee of raad hen aan zich ook in te schrijven op dit kanaal. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen bereiken.


Contactinformatie