Vuurwerk

 

 

Voor het afsteken van vuurwerk moet je de schriftelijke toestemming hebben van de burgemeester. 

Uitzondering: om op 31 december vanaf 23.30 uur tot 1 januari 01.00 uur  vuurwerk af te steken, moet je geen aanvraag indienen.


Waarop moet je letten bij het gebruik van vuurwerk?

1. Bewaar vuurwerk thuis op een droge en afgesloten plaats, buiten bereik van kinderen.

2. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzingen van de verschillende producten en doe dit voldoende op voorhand.

3. Kies jouw afsteekplaats zorgvuldig. Kies liefst een verharde, vlakke en stabiele ondergrond met voldoende afstand tot gebouwen, geparkeerde voertuigen en andere obstakels; liefst een open plaats. Draag bij voorkeur een veiligheidsbril als je zelf het vuurwerk aansteekt.

4.  Let erop dat de toeschouwers voldoende afstand bewaren van de afsteekplaats, sta erop dat ze afstand bewaren.

5.  Let op jouw eigen en andermans dieren, ze schrikken makkelijk van de knallen!

6.  Gebruik geen alcohol voor of tijdens het afsteken, draag oog- en gehoorbescherming en kies kleding met een hoge brandweerstand, hou een brandblusser of water binnen handbereik!

7.  Plaats een stevige buis ver genoeg in de grond, plaats de stok van de vuurpijl in deze buis zodat deze er los en vrij instaat, ontsteek en neem afstand.

8. Zorg dat je steeds de lonten aansteekt met een aansteeklont, een sigaret of sigaar, maar absoluut niet met een aansteker. De lont kan hierdoor halverwege ontsteken waardoor de veiligheidstijd van de lont gevoelig verkleint en het vuurwerk te snel afgaat.

9. Ontsteek lonten altijd met gestrekte arm en zorg dat je meteen op een veilige afstand kan staan. 

10.  Annuleer het afsteken van vuurpijlen als het te hard waait.

13.  Als vuurwerk niet of niet helemaal afgegaan is, wacht dan minstens 30 minuten! Steek het niet opnieuw aan, maar dompel het onder in water en gebruik dit vuurwerk niet opnieuw.

14. Hou steeds water of een brandblusapparaat bij de hand. Mocht het toch misgaan: bel 112 en bij brandwonden: “Eerst water, de rest komt later”.

Je vindt nog meer tips op www.knallerbeste.be

 


Contactinformatie