Jouw uitnodigingsbrief

Vanaf maart krijgt iedereen die nog niet gevaccineerd is tegen het coronavirus een uitnodiging in de bus om zich te laten inenten. De uitnodigingen worden ook via sms en e-mail verstuurd worden.

 

1. Wanneer zal je de uitnodiging krijgen?

Sinds midden februari zijn de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen open.

De eerste 2 weken zullen de huisartsen en thuisverplegers die nog niet gevaccineerd zijn er hun spuitje kunnen krijgen. Als alles goed gaat, komt daarna stelselmatig de brede bevolking aan de beurt, te beginnen met de 65+’ers en de risicopatiënten. 

Als alles goed gaat, maar dat hangt af van de levering van de vaccins, zal iedereen tussen maart en juni uitgenodigd worden om zich te laten vaccineren. 

Concreet zal je 2 weken voordat je verwacht wordt in een vaccinatiecentrum een brief in de bus krijgen. 

Naast die brief zal je ook een e-mail en een sms krijgen. Maar dat zal alleen gebeuren als je ziekenfonds die gegevens heeft. De e-mail is afkomstig van cov19-vaccin@doclr.be. De sms wordt verstuurd vanuit het nummer 8811.

 

2. Wat staat er in de uitnodiging?

De brief bestaat uit 3 bladzijden

 • De eerste pagina is een e-ticket met daarop een streepjes- en QR-code én een link naar een website waar je je kan registreren: laatjevaccineren.be. Deze pagina moet je meenemen naar het vaccinatiecentrum. Goed bijhouden dus.
 • Op de ommezijde zal je het precieze tijdstip kunnen lezen waarop je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt. Het gaat om 2 data: één voor je eerste inenting en één voor de herhalingsprik, een aantal weken later, afhankelijk van het gebruikte vaccin.
 • Op het laatste kantje staat praktische informatie over de vaccinatie zelf.

 Twijfel je of jou uitnodigingsbrief wel echt is? Bekijk dan deze informatie:

 • Kreeg je een mail? Dan is die afkomstig van cov19-vaccin@doclr.be
 • Een sms is afkomstig van 8811
 • Een vaccin is gratis. Wordt er geld gevraagd, dan is er iets niet pluis
 • Bekijk het vaccinatiecentrum. Voor Moorslede moet dit sowieso Roeselare zijn
 • Er wordt nooit naar persoonlijke gegevens (pincode, paswoord, rekeningnummer) gevraagd
 • De uitnodiging loopt volgens de vaccinatiestrategie. Ontvang je je brief veel vroeger dan jouw leeftijdsgenoten zonder verklaarbare reden? Dan kan dit een aanwijzing zijn dat er iets niet klopt.

Twijfel je? Dan kan je jouw uitnodiging bekijken in Mijn Burgerprofiel, bellen naar 1700 of een verdacht bericht rapporteren via verdacht@safeonweb.be

Lees alles hier na.

3. Wat moet je met de uitnodiging doen?

In de brief, mail en sms wordt gevraagd om je te registreren voor een bepaalde datum. Dat betekent dat je online of telefonisch laat weten of je al dan niet op die 2 voorgestelde data op de afspraak kan zijn in het vaccinatiecentrum. Dat is belangrijk voor het vaccinatiecentrum, zodat zij weten hoeveel mensen zij mogen verwachten en zich daarop kunnen organiseren.

Online

Dit filmpje toont je stap voor stap hoe je online je afspraak kan bevestigen.

Dit filmpje toont je stap voor stap hoe je online je afspraak kan verplaatsen.


Registreren zal je online kunnen door te surfen naar de website laatjevaccineren.be en daar je persoonlijke code in te vullen. Om te voorkomen dat je die code van 33 tekens moet overtypen, kan je op de brief ook een QR-code scannen, waardoor je automatisch op een webpagina komt, waar je code al is ingevuld. 

Wie een e-mail of sms krijgt, zal ook een link krijgen. Als je daarop klikt, zal je op een webpagina komen waar je persoonlijke code ook al is ingevuld. 

Wie registreert en zijn afspraak bevestigt, krijgt onderstaande bevestigingsmail:

 

Telefonisch
Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft ook aan de burgers gedacht die niet online zijn: op de papieren uitnodiging zal ook dit telefoonnummer staan waar je naar kan bellen om je te registreren: 051 27 23 14.

Het callcenter is bereikbaar op volgende momenten:

 • maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 8 uur tot 16 uur
 • dinsdag en donderdag van 12 uur tot 20 uur

Ook via mail is het callcenter bereikbaar: vaccinatie@roeselare.be

Mijn Burgerprofiel
Alle details over jouw persoonlijke uitnodiging kun je ook terugvinden in Mijn Burgerprofiel (https://burgerprofiel.vlaanderen.be).

 

4. Wat als je niet op de afspraak kan zijn?

In de uitnodiging zullen dus 2 tijdstippen staan waarop je verwacht wordt in het vaccinatiecentrum in je regio: één voor je eerste inenting en één voor de herhalingsprik,enkele weken later.

Maar wat als je op deze data niet kan? Dan kan je een andere afspraak maken. Dat wordt ook uitgelegd in de brief en mail: via de link om je te registreren zal je een nieuwe afspraak kunnen maken. Wie geen internet heeft, zal dit ook telefonisch kunnen, via 051 27 23 14 (nummer callcenter vaccinatiecentrum Roeselare)

Goed om te weten: deze week heeft de ministerraad beslist dat iedere werknemer betaald verlof moet krijgen om zich te laten vaccineren. Dat moet het gemakkelijker maken om je vrij te maken voor je vaccinatie.

 

5. Wat als je je niet wil laten vaccineren?

Iedereen die nog niet ingeënt is, zal dus de komende maanden uitgenodigd worden om zich te laten vaccineren. Het Agentschap Zorg en Gezondheid hoopt ook dat iedereen op deze uitnodiging zal ingaan. Om groepsimmuniteit te krijgen moet immers zo’n 70 procent van de bevolking gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. 

Maar het is dus niet verplicht om je te laten vaccineren: iedereen krijgt de vrije keuze. Alleen een beperkt aantal mensen, met een allergie voor polyethyleenglycol of polysorbaat, laten zich beter niet vaccineren.

Ook als je je niet wil laten vaccineren, is het belangrijk dat aan te geven via www.laatjevaccineren.be, telefonisch  via 051 27 23 14 (nummer callcenter vaccinatiecentrum Roeselare) of https://burgerprofiel.vlaanderen.be

 

Bron: VRT Nieuws


Contactinformatie