Oud Gemeentehuis Dadizele

Omschrijving

De naamt zegt het zelf: het gebouw deed vroeger dienst als gemeentehuis van Dadizele. Net vóór WO I werd op deze plaats herberg de Drie Koningen opgetrokken. Na de oorlog werd het heropgebouwd en in 1923 werd het gemeentehuis erin onder gebracht. Het café bleef ook bestaan. Op de binnenkoer waren 2 gevangeniscellen en een bolletra te vinden. 

Bij het begin van WO II werd de combinatie van café en gemeentehuis niet langer toegestaan door de bezetter. Na de oorlog werd dit gebouw door de gemeente aangekocht. In januari 1948 konden de gemeentediensten er intrekken. 

In 2021 werd het gebouw grondig gerestaureerd. Enkel de gevel werd in de oorspronkelijke staat bewaard.

De lokalen op de eerste en de tweede verdieping worden ingenomen door de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP) en de Heemkundige Kring Dadingisila.

De lokalen op de benedenverdieping doen vooral dienst als vergaderruimte, tentoonstellingsruimte en plaats voor kleinere recepties en feesten.

Ruimtes

De namen van de ruimtes zijn gekozen op basis van wat er vroeger was:

 • Bovenverdiepingen:
  • Muze (STAP) en Dadingisila (Heemkundige Kring)
 • Benedenverdieping:
  • het Kabinet: bureau voor toezichthouder STAP
  • de Keuken: keuken, poetsberging en technische ruimte. Hier is alle drank voorzien, een kookplaat, oven, microgolfoven en koffiezet. Bestek en borden voorzien voor 40 personen.
  • de Halle: inkomsthal, vergader-/ontmoetings- of tentoonstellingsruimte. Aan de rechterkant vind je de toiletten terug. De totale ruimte is 65,1 m² groot. Hier kunnen maximaal 65 personen binnen indien er tafels en stoelen staan; maximaal 195 personen wanneer er geen tafels of stoelen worden gebruikt.
   Blikvanger in de Halle zijn de 3 lampen in de vorm van 3 zwarte cirkels. Zij zijn het uithangsbord van het Oud Gemeentehuis. Aan de linkermuur zijn 2 carrouselpaarden bevestigd. Deze werden burgemeester Vergote geschonken bij afbraak van het Dadipark. Bij de opening van het Oud Gemeentehuis op 13 maart 2022 werden ze teruggeschonken aan de gemeente.
  • de Raadzaal: vergader-/ontmoetings- of tentoonstellingsruimte. Via een luik is er toegang tot de keuken. Deze ruimte is 43 m² groot. Hier kunnen maximaal 43 personen binnen indien er tafels en stoelen staan; maximaal 125 personen wanneer er geen tafels of stoelen worden gebruikt.
  • de Bolletra: vergader-/ontmoetingsruimte. Deze is 36 m² groot. Hier kunnen maximaal 36 personen binnen indien er tafels en stoelen staan; maximaal 105 personen wanneer er geen tafels of stoelen worden gebruikt.

De Raadzaal en de Bolletra kunnen tot één ruimte gemaakt worden door het openzetten van de dubbele deuren. 

Er zijn standaard 10 tafels en 40 stoelen beschikbaar. Daarnaast zijn er ook 6 receptietafels, 6 tafels en 20 stoelen extra beschikbaar. De receptietafels, extra tafels en stoelen staan in een afgesloten ruimte. Wie deze nodig heeft, meldt dit dus bij het huren.


Gebruikers:

 • Cultuurverenigingen
 • ...

Locatie:

Plaats 28
8890 Dadizele


Contactinformatie