Energiebewust rijden

Door op enkele dingen te letten als je rijdt, kan je veel energiezuiniger rijden.

Het zijn kleine dingen die veel impact kunnen hebben, zoals :

 • Rijd anticiperend: Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat er voor je gebeurt. Verander niet onnodig van rijstrook, hou voldoende afstand en vermijd bruusk remmen.
 • Laat je wagen uitbollen: Wanneer je een rood licht of een andere voorziene hindernis nadert, laat het gaspedaal dan tijdig los. Zo laat je de auto vertragen op de motor zonder de koppeling in te duwen. Indien nodig kan je naar een lagere versnelling schakelen. Tijdens het uitbollen van de auto wordt bij moderne voertuigen de brandstoftoevoer afgesloten en rijd je dus zuiniger.
 • Leg je wagen tijdig stil: Als je denkt dat je ergens langer dan een minuut zal blijven staan, laat de wagen dan niet onnodig draaien. Sommige moderne auto’s zijn al uitgerust met een start-stopsysteem, waardoor je de motor zelf niet meer moet stilleggen.
 • Rij niet te snel: Je verbruikt 25% meer brandstof bij 130 km/u, dan wanneer je 100 km/u rijdt. Je bespaart bovendien op snelheidsboetes, wat extra meegenomen is.
 • Gebruik je cruise control: Versnellen kost enorm veel brandstof. Rijd dus zo veel mogelijk aan een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling.
 • Zorg dat je wagen goed onderhouden is: Slecht onderhoud kan het verbruik van een wagen tot 5% laten stijgen. Een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies: allemaal zaken die tot een hoger verbruik zullen leiden. Zorg dus tijdig voor een groot of klein onderhoud van je wagen.
 • Zorg voor de juiste bandenspanning: Een te lage bandenspanning geeft meer rolweerstand, waardoor je 2 tot 3% meer verbruikt. Een 

  correcte bandenspanningmaakt je auto dus zuiniger.

 • Schakel energieverslinders uit: beperk het gebruik van elektrische accessoires zoals gps, airco, enz. Schakel de onnodige energieverslinders zoals de achterruitverwarming uit zodra je ze niet meer nodig hebt. Die kan zelfs leiden tot een meerverbruik van wel 20%.
 • Kies het juiste tankstation: De beste manier om te besparen op de autokost is door het juiste tankstation te kiezen. De kleinere merken geven vaak grote kortingen, maar je maakt meer kans om een groot merk te vinden in je eigen regio. Daar kies je het best voor een onbemand tankstation die vaak even

   grote kortingen geven op de brandstofprijs.

 • Ruim je koffer op: Extra gewicht is één van de grootste redenen voor een hoger verbruik. 10% meer gewicht zorgt voor 6% extra verbruik. Haal alle spullen die je niet nodig hebt uit de auto.

Contactinformatie